• Het Vrijheidsmuseum Het Vrijheidsmuseum Het Vrijheidsmuseum

    Het Vrijheidsmuseum

    Groesbeek

 

Wij maken ons HART voor Gelderse ondernemers. Daarom bieden we hen graag extra zichtbaarheid, gratis en voor niks. Vandaag in de spotlight: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Charlotte Schuurs (coördinator PR/marketing) over het Vrijheidsmuseum: “Het Vrijheidsmuseum is een historisch educatief museum dat voor jong en oud het grensoverschrijdende verhaal vertelt van oorlog en vrijheid zonder grenzen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit. Bezoekers worden uitgedaagd om kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.”

Wat onderscheidt je bedrijf van anderen?
“Het Vrijheidsmuseum is het enige museum dat midden in het gebied ligt van zowel Operatie Market Garden als het Rijnlandoffensief (Veritable). Ook vertelt het museum het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit een internationale context. Zo zijn er in de vaste expositie een aantal multiperspectieve punten waarin zowel de Nederlandse als de Duitse kant van het verhaal worden belicht. Daarbij is het gebouw zelf – de Dome – een attractie op zich. Het is een uniek gebouw met zijn 12 meter hoog en sterke gelijkenis met een parachute.”

Waarom doe je wat je doet?
“Het Vrijheidsmuseum wil laten zien dat er nooit één verhaal is. Het museum beoogt door middel van kennisoverdracht, ervaren, beleven en interactie historisch besef tot stand te brengen in relatie tot de actualiteit. Hiermee dragen we bij aan bestaansverheldering en kritisch burgerschap. Met de inzet van authentieke en moderne presentatietechnieken staat het museum klaar voor de huidige en komende generaties.”


*credits foto: Flip Franssen

Waar kunnen we je bedrijf vinden?
“Wylerbaan 4 in Groesbeek. We hebben natuurlijk ook een mooie website: www.vrijheidsmuseum.nl.”

Wat is je connectie met Omroep Gelderland?
“We hebben een band met Omroep Gelderland. Het museum krijgt via persberichten en vrije publiciteit een podium voor een groot publiek bij de omroep. Daarnaast zijn er af en toe projecten die we samen uitvoeren. Zo was Omroep Gelderland vanwege het programma ’75 jaar vrijheid’ aanwezig tijdens het bevrijdingsfestival van het museum in september 2017.”

Heeft de coronacrisis het bedrijf beïnvloed?
“Het museum is in coronatijd gesloten vanwege de overheidsmaatregelen. Dankzij de steun van provincie Gelderland, het vfonds en het ministerie van VWS is het museum overeind gebleven. Waarvoor dank!”

*credits omslagfoto: Shaded Dome Technologies

  • Deel dit artikel
Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website. Lees meer